Evvele Selam/Âhire Selam
Bâtıne Selam/Zahire Selam

 İnsanın çevre etkisi ile gelişen özelliklerine kişisel özellik diyoruz. Eğri ağacın doğru gölgesi olmaz derken öğretmenin eğitim ve öğrenci üzerindeki etkisinin ne denli önemli olduğu gerçeğini ortaya koymaktadır. Çünkü öğrenci öğretmenin elinde işlenmeye hazır bir cevherdir. Onu istediği şekilde işler ve hayata hazırlar. Ehliyet liyakat ve sadakat üçlüsünü kazanma doğrultusunda tüm öğretmenlerimizin kendi kişisel özelliklerini geliştirmek için özel çaba sarf etmeleri gelecek nesillerin yetişmesinde çok önemlidir. Ayrıca inanıyorum ki hiçbir eğitim öğretim süreci öğretmen kalitesinin önüne geçemez. Dolayısıyla öncelikle öğretmenlerimizin temelden çok nitelikli ve eğitim öğretim iklimine uygun kişiler olarak yetişip sahada var olmaları gerçek anlamda varoluş meselesidir.

Kişisel ve mesleki anlamda her sektörde olduğu gibi öğretmenlerimiz için de bazı önemli özelliklerin olması kaçınılmazdır. Bu özellikler öğretmenin meslekteki beklentisinden ziyade, devletin ve milletin istikbali teminatı olan öğrencilerin yetiştirilmesinden kaynaklanır. Savaş, afat, salgın gibi en zor zamanlarda ve şartlarda öğretmenlerimize çok daha ağır görevler düşer. Onlar milletine ve devletine bağlılık bilinci içinde bu görevi en etkin şekilde icra etmenin sorumluluk ve vebalini taşırlar.

Öğretmenlerimizin öğrencilerine kimi zaman sadece bir gülümsemesi, başını okşaması, stres, kaygı, sınav gibi konularda motivasyon yükseltmeye yönelik birkaç kelamı bile çok değerlidir.

Öğretmenin, öğrencilerin başarısını tarafsız değerlendirmesi, hissi tavır ve davranışlardan kaçınarak öğrencilere karşı açık görüşlü ve objektif olmalıdır. Öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçlarını karşılamaya çalışması, rehberlik ederek öğrencilerin beklenti ve gereksinimlerini dikkate alması gerekir. Öğrencilerin karşılaştıkları problemleri tespit ederek psikolojik ve fiziksel eksiklerinin olabileceğini düşünerek, bu sorunların çözümüne yönelik bilimsel yöntemler geliştirme gayreti içine girmesi,  kalıcı bir izlenim bırakan stresi ve gerilimi azaltan mizah duygusuna sahip olması,  öğrenci velileriyle işbirliği yaparak çevreyle iletişiminin iyi olmalıdır. Sınıfta öğrencilerin bireysel yeteneklerini ortaya çıkarmaya çalışmalıdır. Örneğin; sayısal derslerde başarılı olmayan bir öğrenciyi farklı alanlara yönlendirmesi dolayısıyla bireysel farklılıkları dikkate alması,  teknoloji çağında yaşadığımızdan sürekli okuyan, araştıran, bilgisayar ve sosyal medya araçlarına karşı kendini sürekli yenileyen bir öğretmen olmalıdır. Bilgi bakımından öğrencilerden ileride, yenilik ve gelişmelere açık olması,  işini ciddiye alması, derse iyi hazırlık yapması, sürekli araştıran araştırmacı bir yapıya sahip olması gerekmektedir.  Derslerde kullanabileceği her türlü eğitim teknolojilerini kullanmayı iyi öğrenerek, eğitim teknolojisindeki gelişmeleri yakından izlemelidir. Öğrenciden beklentisi ile öğrencilerin başarıları arasında yüksek ilişki olduğundan öğrencilerin başaracağına inanması, öğrencilerine yüksek hedefler göstermesi, içinde yaşadığı topluma karşı sorumlu olduğuna inanması, öğrencileri milli ve manevi değerlerine bağlı yetiştirip, toplumun olumlu yönde gelişmesine yardım ederek toplumsal değişmeleri anlayıp yorumlayabilmelidir.

Yani kısacası sanatlı bir eserin ortaya çıkması sanatçının kişisel ve mesleki kalitesindendir.

 

Dr. Mehmet BİREKUL

Hüma Okulları Kurucu | Yönetim Kurulu Başkanı

 

Köşe yazısının devamı için:http://www.hkonya.com/yazarlar/dr-mehmet-birekul/nasil-bir-ogretmen/2036/

 

Bu kapanacak 0 saniye